Grécko plánuje návrat na finančné trhy vo štvrtok 10. apríla

09.04.2014 Celý región

Londýn/Atény 9. apríla (TASR) - Grécko, ktoré ako prvá krajina eurozóny požiadalo v roku 2010 medzinárodných veriteľov o záchranný úver, sa chce vo štvrtok 10. apríla vrátiť na finančné trhy s ponukou päťročných dlhopisov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tri zdroje z gréckej vlády, ktoré nechceli byť menované.

Grécko by chcelo získať z aukcie 2,5 miliardy eur. Atény sú optimistické a veria, že uspejú a investori budú mať veľký záujem o ich cenné papiere.

"Naším cieľom je získať na štvrtkovej aukcii 2,5 miliardy eur," povedal pre Reuters jeden zo zdrojov.

Plánovaná aukcia je dôležitým míľnikom pre jednu z najproblematickejších ekonomík eurozóny. Grécku sa naposledy podarilo predať dlhopisy (aj to len s krátkou lehotou splatnosti) v marci 2010. Potom už úplne stratilo prístup na finančné trhy, keďže výnosy z jeho štátnych papierov dosiahli neprijateľne vysokú úroveň. Odvtedy boli Atény odkázané len na finančnú pomoc z dvoch záchranných balíkov od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF).

Na odvetu muselo Grécko zaviesť tvrdé úsporné opatrenia a reformy, aby ozdravilo svoje verejné financie. Vďaka nim už výnosy z gréckych dlhopisov na sekundárnych trhoch dramaticky klesli. Na ilustráciu, výnos z 10-ročných štátnych gréckych dlhopisov sa už pohybuje okolo hranice 6 %, pričom vo februári 2012, keď Grécko reštrukturalizovalo svoj dlh, kulminoval na úrovni 37 %.

V utorok 8. apríla ponúkli Atény investorom šesťmesačné pokladničné poukážky, po ktorých sa len tak zaprášilo. Grécko za ne získalo 1,3 miliardy eur a priemerný výnos dosiahol 3,01 %, čo bola jeho najnižšia úroveň od začiatku krízového roka 2010.

Ratingová agentúra Moody's hodnotí úverovú spoľahlivosť Grécka známkou Caa3, čo je deväť stupňov pod hranicou investičného pásma. Standard & Poor's a Fitch udelili krajine ratingovú známku šesť stupňov pod investičnou hranicou.
 

Vyberte región